sâmbătă, 4 aprilie 2009

Vasti - o femeie a principiilor


Probabil nu prea mulţi ştiu cine e Vasti. Este un personaj biblic foarte puţin studiat sau mai deloc. Totuşi aş vrea să privim la această femeie care a avut principii clare pe care nu le-a încălcat. Povestea acestei femei este relatată in capitolul 1 al cărţii Estera.

În cartea “Oameni mari din Vechiul Testament”, Iosif Ţon spune despre Vasti: “Împărăteasa aceasta e de admirat. Ea a pierdut o coroana de împărăteasă pentru a-şi păstra demnitatea ei de femeie.”

Era totul inclus, concediu gratuit pentru toţi invitaţii împăratului Ahaşveroş care domnea peste 127 ţinuturi. Biblia spune că în al 3-lea an al domniei lui a dat un ospăţ căpeteniilor altor ţinuturi, mai marii şi capii ţinuturilor lui şi ai celorlalţi împăraţi. Nu era nimeni obligat să bea, dar băutura era din belşug. Nici o cheltuială nu era implicată pentru musafiri. Şi acesta nu era un sfârşit de săptămână!!! Ci o petrecere care a ţinut 6 luni! Invitaţii au fost poftiţi să viziteze împrejurimile, monumentele, sculpturile şi bogăţia stralucită a împăraţiei lui.

Cultura în acele timpuri cerea ca femeile să nu fie văzute decât de către eunucii care aveau în grijă odăile femeilor şi de soţii lor când se căsătoreau; în rest nici un alt bărbat nu avea voie sa vadă o femeie decât îmbrăcată şi cu faţa acoperită să i se vadă doar ochii. Conform exegeţilor, Vasti era o prinţesă babiloneană. Traducerea făcută de părintele Scheil a Culegerii de legi asiriene de pe tăbliţele găsite cu ocazia săpăturilor germane la Qalat Shergat, vechiul sit al Asurului, capitala Asiriei, a completat golul. Cea mai mare parte din aceste legi se referă la femeie. Din ele am aflat că obiceiul oriental de a purta voal exista în Asiria pe la anul 1100 Î.H., epocă la care au fost redactate tăbliţele acestea. Femeia nobilă şi femeia măritată trebuiau să poarte voal când ieşeau din casă, şi acest obicei era considerat un privilegiu al lor, servitoarele şi prostituatele nepurtând voal. lată un fragment dintrun articol al legii asiriene care se referă la purtarea voalului: 41.“Femeile măritate... care ies în stradă, să aibă capul acoperit de voal; fetele oamenilor liberi... vor purta voal...; ele vor avea voal ziua pe stradă... “

Versetul 9 spune că şi împărăteasa Vasti a dat un ospăţ femeilor, presupunem celor din anturajul ei şi a celor care veniseră cu soţii, deci ospeţele aveau loc separat. La sfârşitul celor 6 luni, împăratul, a deschis porţile grădinii şi o petrecere de o săptămână pentru toţi cei care erau în Susa, oamenii de rând.
La sfârşitul celor şapte zile împăratul s-a hotărât să o pună la expoziţie pe împărăteasa Vasti, să arate că el este cel mai fericit bărbat, dintre cei prezenţi, datorită frumuseţii împărătesei.

Nu putem presupune că ea ar fi trebuit să poarte cele mai modeste haine din garderoba ei şi să se înfaţişeze acoperită, ar fi fost fără rost, ci din contră. Şi ......Vasti a refuzat!

Acesta a fost un lucru foarte neaşteptat ca răspuns la instrucţiunile soţului, dar ea era prinţesă, din familie regală şi işi cunoştea valoarea, şi frumuseţea ei fizică era doar pentru admiraţia şi ochii soţului ei nu pentru toată lumea. În alte circumstanţe expunerea frumuseţii ei era de negândit, deoarece nici un barbat în afară de eunuci şi soţ n-o văzuse vreodată descoperită. Nu ar fi putut să dovedească frumuseţea ei dacă ar fi adus-o acoperită cum era obiceiul de a fi îmbrăcate femeile. Ea ştia că dacă soţul ei n-ar fi fost sub influenţa mâncării şi a băuturii nu i-ar fi cerut sub nici o formă aşa ceva. (Verset 10).

Ştia de asemeni că dacă ar fi dat curs dorinţei împăratului ar fi adus ruşine asupra casei regale şi nici o femeie care ar fi vazută de nenumaraţi bărbaţi n-ar mai fi fost respectată şi cu atât mai puţin soţul ar mai fi respectat-o, dar se pare că în mândria lui şi în mintea lui ameţită de băutură, împăratului nu-i mai păsa de principiile şi regulile vremii. Împărăteasa era prinsă între două alternative şi nici una dintre situaţii nu era una de victorie. În ambele alternative ea şi familia ei aveau să fie sub ruşine, dar ea a ales soluţia cea mai onorabilă şi şi-a refuzat soţul. Ce mi se pare mai extraordinar e însuşi faptul că indiferent ce ar fi ales ea să facă: să se arate musafirilor sau să ignore cerinţele împăratului; ar fi dus la exact aceleaşi consecinţe - fapt care trebuia să se întâmple ca Dumnezeu să îşi poată împlini planul de salvare a evreilor. E extraordinar să vezi că deşi ai mai multe opţiuni, ai de fapt o singură direcţie pe care a stabilit-o Dumnezeu şi pe care o vei urma într-un fel sau altul.

Pentru că împăratul nu gândea limpede în acele momente nu a vazut în refuzul împărătesei Vasti un act de înţelepciune şi a devenit plin de mânie. (Verset 12).
Fiind deja prea departe cu mândria şi mânia pentru a mai decide singur, împăratul a ascultat sfaturile celor din anturaj şi a consilierilor lui de a o alunga pe împărăteasă sub diferite motive de nesupunere şi mai tarziu a înlocuit-o cu Estera.

În consecinţă, Vasti a fost o femeie cu principii care a refuzat să îşi renege aceste principii chiar cu riscul pierderii statutului regal.

Şi cu toate că împăratul şi sfătuitorii lui erau orbiţi, ea de fapt a fost un strălucitor exemplu de împărăteasă a unui imperiu. Cu siguranţă ea a fost o femeie emancipată, cu o gândire independentă, cu principii şi cu un puternic caracter. Oricât a costat-o, ea a acţionat cum a crezut ea că este bine. Vasti era o femeie religioasă ca de altfel toţi din acele zile, şi ca parte a familiei regale trebuie că se închina zeilor timpurilor şi cu toate astea putem recunoaşte câte ceva din ceea ce Dumnezeu a pus în fiecare, principii sănătoase.

Cartea Estera este în acelaşi timp povestea Esterei ca şi a Vastei. Probabil că mulţi dintre cei de la ospăţ au apreciat acţiunea împărătesei dar nu au avut curajul ei de a sta ferm pe poziţie pentru principiile personale. Vasti a trebuit să se încreadă în instinctele personale pentru decizia pe care a trebuit s-o ia.



De meditat:

Ai fost vreodată nevoită să iei decizii în care să fie implicate principiile creştine? Ai fost în stare să iei deciziile corecte? Dacă da, cum te-ai restabilit după costul implicat? Dacă nu, ai găsit iertarea pe care Dumnezeu vrea ca tu să o ai? Mai ştii sau ai mai citit despre alte femei credincioase sau necredincioase în care ai putut vedea câte ceva din imaginea lui Dumnezeu? Ce ai învăţat de la ele?

1 comentarii:

claus spunea...

hmmmm
interesant, nu m-am gandit niciodata asa la ea.
foarte fain scris, Cris

 

Floar3d3colt © 2008. Design By: SkinCorner