luni, 4 ianuarie 2010

Oameni ai credintei

John Wesley (1703 - 1791)

John Wesley este un exemplu de om care a predicat înainte de a fi convertit. Tatăl său a fost predicator şi mama sa a fost o femeie devotată. John şi fratele său mai tânăr, Charles, au fost foarte zeloşi pe plan religios. După ce a studiat teologia la Oxford, John a călătorit prin America şi a predicat indienilor din apropiere de Savannah, Georgia. Văzând puţinele roade el a fost puternic frământat de propria sa condiţie spiritual. Wesley s-a întors în Anglia şi şi-a aranjat viaţa după un plan metodic. Pe baza acestui exerciţiu spiritual şi-a dezvoltat mişcarea metodistă. Totuşi, tot aces zel religios nu i-a satisfăcut lui John foamea de pace sufletească. El a scris în jurnalul său: “Am mers în America să-i convertesc pe indieni, dar cine oare mă va converti pe mine?”



În 24 mai 1738 a ascultat citirea unui pasaj din prefaţa lui Martin Luther la cartea Romani. Inima sa a fost “încălzită straniu.” “Am simţit că eu cred cu adevărat în Hristos, numai în Hristos, pentru salvare şi mi s-a dat asigurarea că El a luat deja păcatele mele.” În urma acestei experienţe Wesley a devenit un evanghelist. “I-a făcut plăcere lui Dumnezeu” mărturiseşte el “să aprindă un foc care cred că niciodată nu va fi stins.”



În urma încurajării din partea lui George Whitefield, care făcea parte din grupul său, Wesley a predicat pe Hristos în aer liber la fel cum a făcut-o şi Whitefield. Se spune că în timpul celor 50 de ani de lucrare, John Wesley a călătorit în jur de 5000 de mile pe an, călare şi a predicat de două - trei zilnic. El a scris peste 200 de lucrări publicate, inclusive predici, comentarii, jurnale, carţi de gramatică şi imnuri.

0 comentarii:

 

Floar3d3colt © 2008. Design By: SkinCorner