duminică, 24 ianuarie 2010

Oameni ai credinţei

D. L. MOODY(1837 – 1899)
      Dwight L. Moody a fost mântuit într-un magazin de pantofi la vârsta de 17 ani. Atunci s-a întors sincer la Isus Hristos. Lucrarea sa de la începutul vieţii de credinţă s-a îmbinat cu călătoriile sale ca vânzător de pantofi. Moody, care a început sã-şi câştige existenţa reparând încãlţãminte, nu a fost niciodatã ordinat, dar a fost folosit din plin de Dumnezeu atât în America cât şi în Marea Britanie, şi a vãzut sute de mii de oamnei venind la Hristos. El a devenit un nume binecunoscut printre creştinii de pretutindeni. Era cunoscut şi apreciat ca cercetãtor atent al Bibliei, pãstrând o atitudine smeritã în ciuda popularitãţii lui.

      Prin 1860 el a ajuns să fie complet ocupat cu slujirea lui Hristos şi s-a retras din afaceri. Domnul i-a pregătit inima pentru zilele marii treziri de mai târziu prin lucrarea sa cu soldaţii din Războiul Civil, prin înfiinţarea bisericii ce întâmplător a devenit Moody Memorial Church din Chicago şi prin preluarea preşedenţiei Y.M.C.A. din Chicago. E destul de ciudat, dar Moody călătorind cu cel care dirija cântecele, Ira Stankey, a ajuns faimos mai întâi în Anglia şi abia apoi în America. Moody şi Stankey au susţinut campanii evanghelistice puternice şi pline de succes. Cu toate că Moody nu era preocupat de numărul convertiţilor, alţii au estimat că mii şi mii au venit la Hristos prin el. El avea dragoste nu numai pentru evanghelizare ci şi pentru educare. Moody a înfiinţat Seminarul de la Northfield pentru tinere în 1879, şcoala Mount Hermon pentru tineri în 1881 şi Chicago Bible Institute (transformat mai apoi în Moody Bible Institute) în 1889.

      D.L. Moody a fost un predicator plin de compasiune.Dragostea pentru oameni era cartea sa de vizită. Se spune că era „îndrăzneţ ca un leu”, dar îndrăzneala sa era compensată de dragostea pentru auditoriul său. Un predicator renumit a spus despre Moody că a fost singurul pregătit să vorbească despre iad pentru că nu o putea face fără să verse lacrimi. Stilul de a predica a lui Moody era simplu şi direct, atingându-i cel mai bine pe oamenii obişnuiţi.

      Cu toate acestea inima lui Moody a devenit din ce în ce mai preocupatã de-a lungul anilor, de declinul spiritual pe care el îl vedea în atâtea biserici. Cum putea el, ca evanghelist, sã extindã cu succes Împãrãţia lui Dumnezeu, când adunãrile locale erau cãldicele? Unde se puteau duce noii convertiţi pentru a fi hrãniţi şi educaţi?

      Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, cel mai mare evanghelist creştin în viaţã al acelei epoci a convocat o adunare specialã. D. L. Moody i-a chemat pe cei din oraşul lui natal, Northfield, Massachusetts la rugãciune şi aşteptare înaintea Domnului pentru o nouã înveşmântare cu putere de sus.

      Sute de oameni, din aproape fiecare stat şi câţiva din alte ţãri au venit, ca rãspuns la apelul lui Moody, la întâlnirile care au avut loc în timpul acestei convocãri speciale. Discursurile lui au fost comprimate într-o carte publicatã câteva luni mai târziu cu titlul Putere Secretã. Ea începea în felul urmãtor:
      „Existã în ultima vreme multe cercetãri cu privire la Duhul Sfânt. În aceastã ţarã, precum şi în altele, mii de persoane îşi îndreaptã atenţia cãtre studiul acestei teme foarte importante. Eu sper cã el ne va determina pe toţi sã ne rugãm pentru o manifestare mai extinsã a puterii Lui asupra întregii Biserici a lui Dumnezeu.
      Cât de mult L-am necinstit noi în trecut! Cât de ignoranţi suntem în ce priveşte harul, dragostea şi prezenţa Lui! E adevãrat cã am auzit despre El şi am citit despre El, însã avem puţinã cunoştinţã inteligentã despre atributele Lui, despre funcţiile Lui şi despre relaţiile Lui cu noi…

      Sã-i lãsãm pe alţii sã respingã, dacã aşa voiesc, spre propria lor pierzare, acest adevãr nepieritor. Eu cred, şi cresc din ce în ce mai mult în aceastã credinţã, cã în Duhul Sfânt locuieşte putere divinã, miraculoasã şi creatoare…
      Dacã El nu însoţeşte Cuvântul cu putere, în zadar va fi încercarea de a-l predica. Elocvenţa umanã sau puterea de convingere a discursului sunt adevãratele capcane ale celor morţi. Când lipseşte Duhul de viaţã, profetul poate sã tot predice oaselor din vale; trebuie sã existe suflarea din cer care sã-l facã pe cel ucis sã trãiascã…
      Dacã vrem ca acea putere sã-i readucã la viaţã pe prietenii noştri, care sunt morţi în pãcat, atunci trebuie sã privim la Dumnezeu şi sã nu ne aşteptãm ca omul sã o facã. Dacã privim numai la lucrãtori, dacã aşteptãm aceastã lucrare numai de la discipolii lui Hristos, atunci vom fi dezamãgiţi. Dacã privim la Duhul lui Dumnezeu li aşteptãm ca ea sã vinã de la El şi numai de la El, atunci Îl vom onora pe Duhul Sfânt şi Duhul Îşi va face lucrarea. Nu pot sã ajut dar cred cã existã mulţi creştini care doresc sã fie mai eficienţi în slujba Domnului. Numai de la Duhul Sfânt putem aştepta aceastã putere.”

      Expresia cu care pastorul Moody își începea de obicei întâlnirile de evanghelizare era: „Nu prin putere, nici prin tărie, ci prin Duhul Meu, zice Domnul!” Durerea pentru cei pierduți și dragostea profundă pentru Mântuitorul său au fost forțele motrice din spatele pasiunii și puterii acestui binecuvântat om al lui Dumnezeu, care, împreună cu prietenul și colaboratorul său, Ira D. Sankey, a răspândit Evanghelia de-a lungul a două continente și a dus la convertirea a mii de oameni

1 comentarii:

Ancutza S spunea...

wow ce schimbare de look. super. foarte fain arata. si eu lucrez acum la un photo blog dar ma mut pe blogspot...ca pe blogspot se pot schimba mai multe...super!!!;)

 

Floar3d3colt © 2008. Design By: SkinCorner