marți, 9 februarie 2010

Valentine`s day


      Se apropie ziua sfantului Valentin. Nu sunt de acord cu aceasta sarbatoare, deoarece nu este biblica. Exista mai multe variante a povestii sfantului Valentin.

      Anumite scrieri amintesc Sfântul Valentin ca fiind la origine o săbătoare catolică şi care, înaintea Evului Mediu, nu era sinonimă cu sărbătoarea îndrăgostiţilor. În calendarul Atenei antice, perioada cuprinsă între jumătatea lui ianuarie şi jumătatea lui februarie era destinată celebrării dragostei şi a fertilităţii, fiind rezervată uniunii sacre dintre Hera (zeiţa fecundităţii şi a mariajului) şi Zeus (regele zeilor). În Roma antică, pe 15 februarie avea loc Lupercalia, sau ziua fertilităţii, sărbătoare care era dedicată lui Lupercus, zeu al turmelor şi al păstorilor şi Junonei, protectoarea femeilor.

      Cel puţin trei sfinţi, purtând numele Valentin, au fost martirizaţi, data comemorării lor fiind fixată în jurul anului 498, pe 14 februarie. Unul dintre ei a trăit în timpul Împăratului roman Claudiu al II-lea, în sec. III.

      În acea epocă, Roma era angajată în campanii militare sângeroase, iar împăratul, numit şi Claudiu cel Crud, le interzicea soldaţilor lui să se căsătorească, considerând că bărbaţii nu mai vroiau să plece la luptă din cauza ataşamentului pentru soţiile lor. În ciuda ordinelor Împăratului, preotul Valentin a continuat să celebreze căsătorii, în secret, motiv pentru care a fost decapitat.

      Asocierea dintre dragoste şi Sfântul Valentin a fost considerată de un mare număr ca istorici ca o legendă care viza descurajarea sărbătoririi Lupercaliilor de către tinerii îndrăgostiţi romani, considerată o sărbătoare păgână. Sfăntul Valentin a fost îndelung celebrat nu ca sărbătoare a îndrăgostiţilor, ci a celor singuri. În această zi, tinerele necăsătorile se ascundeau în împrejurimile satelor lor, cu speranţa de a-şi găsi perechea. Cuplurile care se formau trebuiau să se căsătorească în acelaşi an.

      Abia în epoca medievală, spre secolul al XVI-lea, ziua Sfântul Valentin capătă o conotaţie amoroasă în Franţa şi în Anglia. În această zi îndrăgostiţii schimbau bilete ilustrate cu simboluri cum ar fi Cupidon sau inimioare şi îşi spuneau Valentini.

      Ce ma deranjeaza la aceasta sarbatoare ca la multe altele este faptul ca a devenit una comerciala. Ma deranjeaza ca nu este sarbatorita dragostea (nu ca am avea nevoie de o zi speciala ca sa sarbatorim dragostea) ci impulsurile firesti. Am citit intr-un articol ca in perioada 12-14 februarie se vand cele mai multe prezervative.

      Discutam cu adolescentii duminica la grupa despre aceasta sarbatoare pe care multi o tin, iar ei au fost mai inversunati ca mine. Nu exista in Biblie o astfel de sarbatoare. Dragostea pe care noi o celebram in fiecare zi e cea descrisa in 1 Corinteni 13: "Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate: dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar, acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufere totul. DRAGOSTEA NU VA PIERI NICIODATA!!!" Intr-adevar felul acesta de dragoste nu va pieri niciodata. Va doresc la toti sa iubiti si sa fiti iubiti cu acest fel de dragoste care nu se va sfarsi.

1 comentarii:

Kikimiki spunea...

Super "povestea" chiar nu stiam detaliile astea ..anyway nici eu nu prea is cu "Valentine's Day " ..dupa mine dragostea ( acolo unde e ) trebuie serbata zilnic ,nu odata pe an ...dar na trebuia ceva inventat sa mai scoata si comerciantii un banut ... si crede-ma ca asta e mentalitatea si pe meleagurile astea unde la fel ca in Ro ..Valentine's day e importata de la americani ..Acu nu prea stiu eu cine a denumit-o Sf Valentin la noi ..ptr ca la mama ei e ziua lui Valentin nu a sf Valentin ..ce roman destept o fi facut asocierea asta nu stiu ..ptr ca in calendarul ortodox pe data de 14 februarie se sarbatoresc ( citez) : 14 D Duminica Lăsatului sec de brânză (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai)
Cuv. Auxentie din părţile Calcedonului, Maron si Avramie; Sf. Filimon, episcopul Gazei; Sf. Mc. Nicolae din Corint
deci cum ramane cu Sf Valentin ?!?!?... e prea greu sa gandesc la ora asta :))

 

Floar3d3colt © 2008. Design By: SkinCorner